BLOG

CONTACTEAZĂ-NE

Cine Suntem

Johanes Qualitat este o companie care activează în Cluj-Napoca începând din anul 2006.
De peste 15 ani vă oferim servicii Premium de prelucrare a materialelor lemnoase, fiind recunoscuți pentru promptitudine, și standardele înalte ale serviciilor noastre.

Serviciile JHS

Cu cine lucrăm

Am selectat cu atenție pentru clienții noștri cei mai buni furnizori atunci când vine vorba despre calitatea materialelor și a serviciilor pe care le oferim.

Homag-Logo-Johanes-Qualitat-Tehnologie-prelucrare-materiale-lemnoase

Ce înseamnă Pal Brut (simplu)?

PAL-ul simplu (brut) , sau placa aglomerată de lemn, este un material de construcție fabricat din fibre de lemn și amestecat cu adezivi. Aceasta este o placă ușoară și rezistentă, utilizată în general pentru a construi mobilier sau alte amenajări interioare.

Ce înseamnă Pal melaminat?

PAL-ul melaminat este un PAL simplu acoperit cu o suprafață din melamină, un material sintetic rezistent la zgârieturi și la temperaturi ridicate. Melamina este adesea aplicată sub formă de foi, care sunt presate pe PAL-ul simplu cu ajutorul căldurii și al presiunii pentru a crea o placă solidă și durabilă. Aceasta este o soluție populară și practică pentru a da o suprafață durabilă și estetică mobilierului și elementelor decorative.

PAL Brut

PAL SIMPLU

PAL Melamiant

PAL MELAMINAT

Cum este fabricat pal-ul?

Fabricarea PAL-ului implică procesul de adunare a lemnului, tăierea și măcinarea acestuia în fibre fine, amestecarea cu adezivi și apoi presarea sub presiune și căldură. Procesul începe cu lemnul, care este tăiat și despicat în bucăți mici. Aceste bucăți sunt măcinate în fibre fine, apoi amestecate cu adezivi pentru a forma o pastă omogenă. Această pastă este apoi presată într-o placă plată sub presiune și temperaturi ridicate.

Ce adezivi se folosesc pentru plăcile aglomerată de lemn?

Adezivii utilizați în fabricarea PAL-ului sunt, în general, din categoria rășinilor sintetice sau a amestecurilor de rășini. Aceștia sunt utilizați pentru a lipi așchiile de lemn într-o formă solidă, sub presiune și căldură.

Ce dimensiuni au plăcile de PAL?

Există o varietate de grosimi pentru PAL, cele mai comune fiind de 8 mm, 16 mm, 18 mm, 18,6 mm și 25 mm. Dimensiunile standard pentru o placă de PAL sunt de 2800 mm lungime și 2070 mm lățime.

Cum se aplică melamina pe placa de PAL?

Melamina se aplică pe plăcile de pal prin presare. În acest proces, foile de hârtie (decorul) sunt plasate pe ambele părți ale plăcii de pal și apoi presate împreună la temperaturi ridicate. Acest proces face ca melamina să se lege de placa de pal și să devină permanentă. Află mai multe despre compozitia si melamina aici.

Ce textură poate să aibă melamina?

Melamina poate avea o varietate de texturi, în funcție de cerințele și preferințele clienților. Producătorii de pal melaminat oferă o gamă largă de texturi care imită lemnul, piatra, marmura, iar altele care au un aspect mai modern și abstract. O parte din texturile pe care producătorul de plăci aglomerate de lemn EGGER le creează sunt următoarele:

ST2

ST2 – Robust, impresionant și foarte rezistent. Această textură de suprafață se utilizează cel mai bine cu culori uni și decoruri perlate.

st9

ST9 – O senzație foarte naturală pentru culorile UNI și decorațiuni cu aspect de lemn. Această textură urmează tendința spre suprafețe mate.

st10

ST10 – Pentru decoruri naturale, impresionante și rustice, potrivite pentru reproduceri de lemn masiv.

st12

ST12 – Porii uniformi distribuiți neregulat și cu adâncimi diferite, conferă suprafeței un aspect natural. O textură ușoară oferă o atingere catifelată.

st15

ST15O suprafață netedă, uniformă și ușor de curățat, cu un luciu redus. Acesta evidențiază calitatea reproducerii lemnului elegant și a materialelor.

ST16

ST16Aspect de tencuială sau de spatulă cu elemente adânci și aspre, netede și strălucitoare. Creează un efect industrial la reproduceri de beton, metal și piatră.

ST19

ST19Secțiuni tăiate combinate cu linii. Textura de lemn mat și lucios oferă decorului un aspect general interesant și, în același timp, natural.

ST22

ST22Textura sa tactilă cu zonele mate și lucioase oferă decorațiunilor de lemn liniare și vii o mai mare naturalitate și un aspect reflectorizant.

ST28

ST28Caracterul natural al stejarului, întărit de textura sincronizată cu texturile sferice ale stejarului Gladstone.

ST32

ST32O textură cu un aspect foarte căutat de lemn vechi. Aceasta a fost sincronizată cu imaginea decorului din stejarul Sherman. Daunele vizuale și marcajele din lemn sunt accentuate de textura porilor oferind acestui decor o senzatie tactila deosebită.

ST36

ST36Caracterul puternic periat, dar natural și mat, oferă celor mai diverse tipuri de lemn o senzație foarte autentică.

ST38

ST38 Aspectul de lemn moale periat cu efect perlant de calitate superioară rezultă din elemente mate și lucioase. Culorile UNI în combinație cu această textură par a fi din lemn masiv vopsit sau lacuit.

TM28

TM28 Feelwood – Oferă decorului său un aspect și o textură foarte naturală, precum și o proprietate antiamprentă.

TM37

TM37Feelwood – Structura sincronizată perfect cu decor-ul plăcilor lemnoase face ca acest decor să fie aproape insesizabil de lemnul real.

TM9/ST9 (Față/Verso) – TM9 Finisajul mat al texturii este cald și catifelat la atingere, cu proprietăți anti amprentă și antibacteriene – În acest caz, placa de pal este cu TM9 pe partea din față (front) și ST9 în partea din spate. Această alegere face ca placa de pal să fie mai accesibilă ca și preț.

Categoriile de decoruri:

Pal-ul melaminat poate veni într-o varietate foarte mare de decoruri și culori. Cele mai importante categorii de decoruri sunt după cum urmează:

  Pal melaminat ALB

  Palul melaminat alb este o alegere populară în designul interior datorită aspectului său curat și luminos. Acesta poate avea diferite texturi și caracteristici.

  PAL MELAMINAT, Alb Alpin W1100 ST9

  Alb Alpin W1100 ST9

  PAL Melaminat, Alb Premium W1000 ST9

  Alb Premium W1000 ST9

  PAL MELAMINAT, Alb Premium Fibros W1000 ST22

  Alb Premium Fibros W1000 ST22

  Pal melaminat “UNI” (o singură culoare)

  Pal-ul uni a devenit o opțiune populară pentru producătorii de mobilier și pentru cei care doresc să aibă o gamă largă de culori. Această categorie de pal este ideala pentru a adăuga un contrast de culoare sau pentru a scoate în evidență un element al unui corp de mobilier. Când vine vorba de culori vibrante sau nuanțe țipătoare, categoria UNI este exact ceea ce caută o personalitate mai îndrăzneață. Culorile disponibile la această categorie variază de la gri-uri colorate până la cele mai vibrante culori precum este roșul.

  • Gri taupe U750 ST9 denumit anterior și Gri Deschis are o anumită căldură care poate fi folosită pentru a crea design-uri neutre. Datorită acestei caracteristici, este utilizată în birouri, farmacii sau spitale. Se poate folosi și ca un contrast cald, neutru, pentru fibrele lemnoase în designul de mobilier.
  • Rosu China U321 ST9 se potrivește cel mai bine ca accent cromatic. Această nuanță este una dintre nuanțele noastre primare, datorită naturii sale vibrante și are un efect deosebit de intens când este combinat cu lemnul închis și culori uni. Descoperă toate culorile UNI.
  Gri taupe U750 ST9

  Gri taupe U750 ST9

  Rosu China U321 ST9

  Rosu China U321 ST9

  Pal melaminat cu decor de LEMN

  Categoria de decoruri de pal care imită lemnul este una dintre cele mai populare în industria mobilei și amenajărilor interioare, deoarece oferă avantajul unui aspect natural, fără costurile și dificultățile asociate prelucrării lemnului masiv. Printre cele mai căutate modele fiind:

  Stejar Kendal cognac H3398 ST12

  Stejar Kendal cognac H3398 ST12

  Cires Verona H1615 ST9

  Cires Verona H1615 ST9

  Nuc Aida Tabac H3704 ST15

  Nuc Aida Tabac H3704 ST15

  Pal melaminat care imită Materialele (piatra, metal, textile)

  MATERIALE: Decorurile de pal melaminat care imită piatra, betonul, metalele, marmura sau alte materiale sunt foarte populare în designul interior și sunt ideale pentru a crea un aspect modern și sofisticat. Aceste decoruri sunt disponibile într-o gamă largă de culori și texturi, astfel încât să se potrivească perfect cu orice tip de amenajare interioară. Iată câteva exemple de decoruri de pal din categoria materialelor:

  • Aluminiu Periat F501 ST2 denumit și Titan prezintă în contrast cu aluminiul clasic, un model fin și are și un aspect puțin mai cald, în special în combinație cu tipuri de lemn în culori calde. Structura ST2 Smoothtouch Pearl oferă acestui uni metalic o anumită strălucire.
  • Marmură Carrara alb F204 ST9 este un material foarte popular, ce oferă designurilor moderne un caracter retro. Marmură Carrara alb este un decor cu un design foarte viu și, prin urmare, arată foarte bine în combinație cu toate nuanțele de negru.
  • Pietra Grigia negru F206 ST9 prezintă o marmură impresionantă, ce oferă oportunități de combinare cu decorurile de alb și negru, în toate structurile sau tipurile de lemn alb, datorită nervurilor sale albe. Descoperă toate decorurile de materaile.
  Aluminiu Periat F501 ST2

  Aluminiu Periat F501 ST2

  Marmură Carrara alb F204 ST9

  Marmură Carrara alb F204 ST9

  Pietra Grigia negru F206 ST9

  Pietra Grigia negru F206 ST9

  Pal melaminat care are textura sincronizată cu decorul “Feelwood”

  FEELWOOD: Structuri sincronizate cu imaginea decorului Numele Feelwood sugerează experiența vizuală și senzorială, ceea ce dă un plus valoare acestui produs. Datorită sincronizării perfecte a structurii cu decorul, suprafețele Feelwood arată și oferă aproape aceeași senzație tactilă ca furnirul sau lemnul masiv. Totodată, ele oferă avantajele calitative ale suprafețelor impregnate cu rășini melaminice. De exemplu:

  • Stejar Halifax cositor H3176 ST37 se potrivește foarte bine pentru blaturi de lucru sau ca accent. Aspectul de fibră este deseori folosit sub formă de contrast pentru fronturile în culori uni în mobilierul din dormitor și sufragerie. În această temă, putem include și Stejar Halifax cositor.
  • Castan nobil gri H1760 TM28 prezintă o imitație de castan placat elegant, cu fladere mărunte de o nuanță naturală deschisă, cu o ușoară tentă de gri. Descoperă toate decorurile feelwood.
  Stejar Halifax cositor H3176 ST37

  Stejar Halifax cositor H3176 ST37

  Castan nobil gri H1760 TM28

  Castan nobil gri H1760 TM28

  Ce sunt canturile ABS aplicate pe plăcile de pal melaminat?

  Cantul ABS este materialul din marginea mobilierului (cant-ul plăcilor de pal) folosit pentru a îmbunătăți aspectul și calitatea plăcilor de PAL sau a  MDF-ului. Este fabricat dintr-un polimer termoplastic numit acrilonitril butadien stiren (ABS), care este mai dur decât PVC-ul și este considerat un material ecologic. Acesta este utilizat în industria mobilei datorită calităților sale superioare și aspectului de înaltă calitate pe care îl oferă produselor finite.
  Canturile ABS protejează marginile plăcilor de pal împotriva umidității și distrugerii sau uzurii.  Canturile ABS pot fi aplicate prin încălzirea marginilor plăcilor de pal alături de un adeziv special care prin diferite procese se lipește și se taie la grosimea potrivită.

  Unde este utilizat pal-ul melaminat?

  Datorită proprietăților sale, pal-ul melaminat este utilizat într-o gamă largă de aplicații. Acesta este folosit cel mai des în industria mobilei pentru a crea elemente de mobilier. Plăcile din PAL cu fața melaminată pot fi utilizate într-o multitudine de aplicații. O parte din acestea sunt:

  • Mobilierul pentru Bucătărie: Bucătăriile din PAL sunt foarte populare în producția mobilierului. Acestea, pe lângă faptul ca sunt foarte rezistente, pot fi asortate cu fronturile ușilor, culorile pereților și a blaturilor de lucru. Acestea sunt de asemenea realizate din PAL melaminat. deoarece pot fi proiectate pentru a imita blaturile de lucru din lemn real, piatră, sau alte suprafețe fără costuri și cu durabilitate și curățare sporite în comparație cu blaturile din materiale reale.
  • Dressing-uri, Dulapuri, Rafturi: Pal-ul melaminat este un material ideal de utilizat pentru construcția unui dressing, dulap de haine sau rafturi la un preț redus comparativ cu lemnul brut.
  • Birouri: Aveți nevoie de un birou cu o formă deosebită cu multe spații speciale pentru biblioteca și documentele dvs.? Pal-ul poate fi un material grozav pentru a găsi modelele și culorile dorite


  • Altele: Bineînțeles, pal-ul se poate utiliza și la crearea de riflaje, cuiere personalizate, pereți sau tavane decorative sau alte amenajări interioare similare.
  Aluminiu Periat F501 ST2

  Mobilă de bucătarie

  Mobila pentru dressing

  Mobilă pentru dressing-uri

  Mobila pentru Birou

  Mobilă pentru birouri

  Care sunt avantajele pal-ului melaminat?

  • Economisire de timp: Principalul avantaj al utilizării PAL-ului este că, după montare, foile din PAL melaminat nu necesită finisaje suplimentare, spre deosebire de lemn, cherestea și unele foi din MDF. În plus, deoarece melamina are o rezistență mai mare la pete decât lacul, timpul și prețul economisit fac din PAL o opțiune atractivă.
  • Durabil: Plăcile din PAL melaminat sunt rezistente la spargere și la zgârieturi, făcându-l mai durabil decât alte materiale și finisajul exterior din melamină fiind rezistent la apă.

  • Ieftin: Față de alte materiale similare, Pal-ul se dovedește a fi o opțiune profitabilă. Cu toate că nu are un miez foarte estetic, accesibilitatea sa largă îl face un material excelent pentru mobilierul realizat la comandă.

  Care sunt dezavantajele pal-ului melaminat?

  • Rezistența la umiditate: miezul pal-ului melaminat nu este foarte rezistent la umiditate și poate să se umfle sau să se deformeze în cazul expunerii pentru o lungă durată la umezeală. Astfel, acesta nu este recomandat pentru utilizarea în încăperi cu umiditate ridicată, precum băile, beciurile, sau locurile cu umiditate foarte ridicată.

  • Deși pal-ul melaminat este un material durabil, acesta poate să se zgârie la impact direct cu metale ascuțite sau să se ciobească în urma loviturilor puternice.

  • Mediu: Producția de pal melaminat implică utilizarea unor resurse naturale și a energiei, precum și emisia de dioxid de carbon. Deși unele companii precum EGGER au implementat practici mai ecologice în procesul de producție, palul melaminat nu este considerat un material 100% eco-friendly în mod general.